Alternatieven voor zelfbeschadiging

Heb je drang, of ken je iemand die zichzelf beschadigd en wil je iemand helpen met het aanbieden van alternatieven? Hieronder een lijst met 335 alternatieven voor zelfbeschadiging. Deze lijst is opgesteld door mensen die er zelf ervaring mee hebben. Het zijn alternatieven die zij hebben uitgeprobeerd en die voor hen werken. Als je jezelf minder wilt beschadigen, je zelfbeschadiging wilt uitstellen of ermee wilt stoppen dan kan deze lijst je helpen. Er is veel keuze. Lees de lijst eens rustig door en kijk of er alternatieven tussen staan die jou aanspreken.

Jezelf minder beschadigen of stoppen met jezelf beschadigen is vaak niet makkelijk. Je bent er niet zomaar aan begonnen en vaak is het lastig om het te verminderen of te stoppen. Wat je kan doen is een of meerdere alternatieven van deze lijst proberen en kijken wat er bij je past. Als het een niet werkt kan het best zijn dat een andere wel werkt. Het is logisch dat het even tijd kost. Niets is goed en niets is fout.

Het is normaal dat het niet in een keer lukt om te minderen of stoppen met zelfbeschadiging. Voor de meeste mensen is het een proces waarbij terugvallen voorkomt. Geef niet op en wees niet te hard voor jezelf.

Er staan een aantal alternatieven op deze lijst die misschien een trigger kunnen zijn. We hebben dit zoveel mogelijk proberen aan te geven. Als je denkt dat iets juist een trigger is voor je probeer het dan niet uit.

Als je nog vragen/opmerkingen hebt over deze lijst of als je iets anders wilt weten of vragen mail dan naar: stichting@zelfbeschadiging.nl

Succes!!!

Bekijk hier de alternatievenlijst!

Comments are closed.