Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt je erg machteloos. De meeste naasten van mensen die zichzelf beschadigen hebben veel vragen. Waarom doet iemand dit en hoe ga ik er mee om?

Onderstaande lijst is bedoeld om je als naaste een beetje op weg te helpen met deze vragen. Lees het eens rustig door. Het kan ook een goed idee zijn om het te bespreken met degene in je omgeving die zichzelf beschadigd. Of, als dit niet gaat, met je partner of bijvoorbeeld een goede vriend/vriendin.
Als er nog vragen zijn naar aanleiding van dit artikelen bel of mail dan gerust met ons (030-2311473)
stichting@zelfbeschadiging.nl

  1. Zelfbeschadiging is een overlevingsmechanisme. Het kan vele oorzaken hebben en wordt ingezet op het moment dat iemand overspoeld raakt door psychische en emotionele pijn. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat iemand dit niet doet om jou te kwetsen. Iemand die zichzelf beschadigt kan even niet anders.
    Laten blijken dat je iemands overlevingsstrategieën respecteert, ook al vind je het moeilijk om te zien, kan veel steun aan iemand geven.
  1. Veel mensen die zichzelf beschadigen schamen zich hier erg voor. Ook hebben veel mensen te maken (gehad) met negatieve reacties in hun omgeving. Dit kan variëren van iemand die er boos om wordt tot slechte behandeling bij de dokter of op de SEH. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat iemand niet verdoofd wordt tijdens het hechten of vervelende opmerkingen krijgt van het verplegend personeel.
    Praten over zelfbeschadiging is daardoor voor veel mensen niet vanzelfsprekend.
    Door aan iemand die zichzelf beschadigd te laten weten dat hij/zij er met jou over kan praten zonder bang te hoeven zijn veroordeeld te worden kan je een groot verschil maken. Je kan daarmee de schaamte- en schuldgevoelens helpen te doorbreken.

Hier vind je de gehele lijst!
naamloos-2

Comments are closed.