Massale media-aandacht na zelfbeschadiging in GTST!

Massale media-aandacht na zelfbeschadiging in GTST!

21 oktober 2016
/ / /
Comments Closed

gtst

Dat een nieuwsbericht zoveel kan doen! Naar aanleiding van de soapserie GTST die het onderwerp zelfbeschadiging in de serie heeft geschreven is er veel losgekomen op verschillende plekken. Om die reden hebben wij ons vorige nieuwsbericht geschreven, maar nooit hadden we gedacht dat de media dit zo groot zou oppakken.

Nadat het AD (Algemeen Dagblad) donderdag een interview publiceerde met o.a. Dwayne, onze vice voorzitter en bestuurslid Nienke stond de telefoon roodgloeiend. Editie NL wilde er graag een item van maken en ook RTL Boulevard vond dit een interessant onderwerp. Maar daar bleef het niet bij: ook NPO Radio 1 zou het onderwerp graag willen behandelen en de redactie van PAUW dacht er hard over na om dit in de uitzending terug te laten komen. Ondertussen hadden diverse andere websites het bericht van het AD al overgenomen of er zelf een draai aan gegeven. Zo was op Grazia.nl te lezen dat zelfbeschadiging een aandoening is (?) en werden de woorden van Nienke en Dwayne daarmee o.a. uit zijn verband gehaald.

Ondanks dat woorden soms anders worden neergezet, vinden wij het erg goed nieuws dat er nu zoveel media aandacht is voor dit onderwerp. In alle interviews die nu al zijn gedaan wordt de discussie goed gevoerd en worden alle kanten rondom dit onderwerp en of het wel/niet goed is dat GTST dit in haar serie heeft geschreven, goed belicht.

Voor wie die visie gemist heeft: dit is waarom wij het goed vinden dat GTST aandacht schenkt aan het onderwerp zelfbeschadiging:

GTST laat in de serie goed zien hoe spanning zich op kan bouwen, tonen verschillende vormen van zelfbeschadiging en niet onbelangrijk: laten ook de impact van zelfbeschadigend gedrag op de omgeving zien. Misschien niet direct het onderwerp waar je je kinderen mee in aanraking wilt brengen, maar openheid is toch een van de manieren waarop herstel kan beginnen en taboe en stigma doorbroken kan worden. Vwb het kopieergedrag, onze ervaring is dat kinderen, jongeren, volwassenen zichzelf niet zomaar gaan beschadigen! Het is vaak een symptoom van een onderliggend probleem. Het is dus niet aannemelijk (en ook niet onze ervaring, deze vraag wordt ons al jaren vaak gesteld) dat jongeren dit “zomaar” uit gaan proberen, of gaan doen omdat het populair is. Het blijft altijd nog écht pijn doen en in sommige gevallen zichtbaar voor de rest van je leven. Kortom wij vinden het goed dat dit onderwerp in de serie is geschreven, maar zijn ons ook bewust van triggerende effect. Het zou goed zijn als gtst na afloop een verwijzing doet naar MIND Korrelatie of naar ons.

Wil je terug kijken wat er allemaal is gezegd over dit onderwerp? We hebben hier de radio- en de tv-opnames voor je op een rijtje gezet:

Radio 1 Dit is de Dag

schermafbeelding-2016-10-21-om-11-30-07

RTL Boulevard 

schermafbeelding-2016-10-21-om-11-33-01

Editie NL

schermafbeelding-2016-10-21-om-11-34-37

Shownieuws

schermafbeelding-2016-10-21-om-12-20-20

Hieronder de artikelen die zijn geplaatst naar aanleiding van het artikel in het AD:

Ondanks dat alles in 1 keer kwam en er ineens wel heel erg veel aandacht was voor ons als stichting, maar zelfbeschadiging in het bijzonder, hebben wij als kleine team toch snel weten te schakelen. Een speciale dank hiervoor aan Arnold die het halve land is doorgereden en de vele telefoontjes heeft afgehandeld!

Comments are closed.