Training Een Steekje Los

Een Steekje Los

Een Steekje Los is een educatief spel over psychische gezondheid en kwaliteit van leven (eigenwijsspel.nl). Aan de hand van een aantal thema’s gaan deelnemers onder begeleiding van een spelleider met elkaar in gesprek over psychische kwetsbaarheid.

Het spel is ontzettend divers, met een bijna ontelbaar aantal variaties. Zo kan het spel worden ingezet voor korte kennismakingsrondes, voor korte workshops, maar ook om langdurig in gesprek te gaan en te blijven over stigma, kwaliteit van leven en psychische gezondheid. Daarnaast zijn er 26 uitbreidingssets ontwikkeld, voor verschillende stoornissen en thema’s. Stichting Zelfbeschadiging heeft eerder al een uitbreidingsset laten ontwikkelen over zelfbeschadiging.

 

Training en praktijkervaring

Om onze nieuwe lichting vrijwilligers te leren hoe ze dit spel op allerlei manieren in kunnen zetten bij hun activiteiten, hebben 10 vrijwilligers meegedaan aan een driedelige training. De training werd gegeven door Stichting De Bagagedrager en bestond uit een kennismakingsdag, een verdiepingsdag en een variatiedag. Zo leerden zij Een Steekje Los in te zetten om via voorlichtingen en workshops het gesprek aan te gaan met zorgprofessionals, terwijl de getrainde vrijwilligers hiermee ook lotgenotenbijeenkomsten vorm kunnen geven.

Tussen de trainingsdagen door is er ook praktijkervaring opgedaan. We hebben na de eerste twee trainingsdagen direct het spel ingezet bij de daarop volgende voorlichtingen en lotgenotenbijeenkomsten in de periode daarna, om in de praktijk te oefenen. De praktijkkennis van 10 bijeenkomsten hebben we meegenomen in de derde training, waar vooral centraal stond hoe we de nieuwe werkvormen en variaties in kunnen zetten voor doorlopende groepsbijeenkomsten voor lotgenoten en naasten. Zo gebruiken we Een Steekje Los ook om onze eigen mensen beter te leren kennen en nieuwe vormen van ondersteuning voor onze achterban te ontwikkelen.

Project

Het project liep van maart 2017 tot november 2018. Deze training is gefinancierd door het DELA Goededoelenfonds.

Comments are closed.