Boek ‘Aafje’

Opeens na de geboorte van haar dochter, haar vierde kind, wordt Aafje overspoeld door incestueuze herbelevingen uit haar traumatische jeugd en gaat ze zichzelf ernstig beschadigen. Hoe vergaat het deze vrouw die alles in haar leven heeft verloren? Haar jeugd, huwelijk, kinderen, de rechtszaak tegen vader en broer, en gezondheid? In Aafje, een waar gebeurd verhaal vertelt de inmiddels 51-jarige vrouw aan journalist Paul Custers over de kilte, de wreedheid en machteloosheid van de psychiatrie en Spoedeisende Hulp. Het is een schokkend verslag van mensonterende behandelingen en onmetelijke eenzaamheid. Maar het is ook een verhaal over veerkracht, vechtlust en loslaten.

aafje

Zes maanden lang heeft Paul Custers met Aafje gesproken. Beetje bij beetje tekende hij haar levensverhaal op, bekeek oude dossiers en probeerde – meestal tevergeefs – contact te leggen met voormalige behandelaren van Aafje. Journalist Custers concludeert: ‘De gesprekken met Aafje hebben voor mij de vraag opgeroepen of de hulpverlening in staat is zich te bezinnen op betere hulp en meer empathie’.

Dat goede hulp wel degelijk mogelijk is, bewijst Katharina, een ambulante therapeute. Zij luistert, stelt vragen en houdt Aafje een spiegel voor. Maar bovenal weet ze aan te sluiten bij de belevingswereld van Aafje. Dat doet ze onder meer door de personages in het hoofd van Aafje serieus te nemen, maar die ‘onschadelijk’ te maken. Aafje krijgt hierdoor de regie over haarzelf weer in eigen handen. Door intensieve aanpak en de gelijkwaardigheid tussen therapeute en Aafje, lukt het haar de knop definitief om te draaien. Deze vrouw die voor de poort van de dood stond, blijkt na dertien jaar psychiatrie in staat te zijn zich te ontwikkelen tot iemand die weer zin geeft aan haar leven: Aafje heeft een nieuwe partner, werkt als overblijfmoeder op een school en doet de opleiding pedagogische hulpverlening.

De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging (LSZ) wil met dit boek een aanzet geven tot effectievere hulpverlening aan volwassenen die zichzelf beschadigen als gevolg van vroegkinderlijke trauma’s. Om die reden is het boek aangeboden aan Andre Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

De uitgave Aafje kan gekoppeld worden aan trainingen en voorlichting door de LSZ. Lees hier een verslag van een voorlichting bij Dijk en Duin.

Het boek is tot stand gekomen met subsidie van het Fonds Psychische Gezondheid.

Bestellen
Het boek ‘Aafje’ kost € 17,50 (excl. € 3, = verzendkosten). U kunt het boek bestellen via mail stichting@zelfbeschadiging.nl onder vermelding van Aafje en het verzendadres.

Wilt u meer exemplaren ontvangen? Stort dan het passende bedrag voor het aantal gewenste boeken. Het boek is te koop in de betere boekhandel of via bol.com.

Comments are closed.