Spel ‘ Steekje los’

Speels in gesprek over zelfbeschadiging

steekjelos

Wat doe jij als je kleding gaat passen?
De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging heeft een eigen variant van het bordspel Een Steekje Los. Dit spel over psychische gezondheid en de kwaliteit van leven getest heeft een uitbreidingsset die helemaal is toegeschreven op zelfbeschadiging. Het spel helpt om indringende discussies te voeren over het (openbare) leven met de (zichtbare) gevolgen. Het spel is getest met een groep ervaringsdeskundigen. Lees hun ervaringen met het spel.

Hoe je sterker kan staan als je ‘naar buiten’gaat
Met z’n zessen kijken we nieuwsgierig en begerig naar de speldoos, de speelborden, de pionnen, de opdracht-, kans- en startkaarten, de stellingen, de ‘opstekertjes’, de dobbelsteen en het kladblok. De spelregels worden al doende heel snel duidelijk. Het gaat niet om winnen of verliezen. Het gaat om het gesprek, om het begrip, om ervaringen en gedachten, om van elkaar te leren hoe je sterker kunt staan als je ‘naar buiten ’gaat’, om alles eigenlijk waar je al dan niet getekend door je eigen leven mee te maken krijgt. Bij de allereerste vraag in het domein Studie en Beroep gaan we meteen al diep met elkaar in gesprek. En dat was zeker niet minder bij de andere thema’s: gezondheid, hulp, thuis, sociale contacten, relatie, vrije tijd en zingeving.

Humor, verdriet, pijn en kracht liggen zó dicht bij elkaar
Wat doe je als je kleding gaat passen?, legt direct en concreet de vinger op een van de zere plekken. Plekken die we allemaal zo goed kennen en voelen. Lange of korte mouwen? is ook zo’n indringende kwestie. Wat doe je als wordt aangestaard in het zwembad? , Waar voel je je veilig? Je kunt je reactie in woorden vatten, tekenen of uitbeelden. Alles kan en niets hoeft. Je krijgt een opstekertje als je iets bijdraagt aan het gesprek, aan de gedachtegang van alle andere spelers.
Humor, verdriet, pijn en kracht liggen zó dicht bij elkaar. Dat blijkt. En waar komt toch die openheid en eerlijkheid bij de deelnemers vandaan? Het is de verdienste van Een Steekje Los? De groep die op 11 september jl. het testspel speelde weet er inmiddels alles van en heeft de mogelijkheid om eigen (zelfbeschadiging-)kaarten te maken met beide handen aangegrepen.

Hoe kunt u het spel spelen?
Het spel kan worden gespeeld in zelfhulpgroepen, therapiegroepen, gemengde groepen en trainingen. Maar Een Steekje Los? is ook een gezelschapsspel voor familie, vrienden en collega’s. Zij kunnen straks met de spelvariant voor zelfbeschadiging op een heel toegankelijke en – hoe vreemd dat ook mag klinken- op een gezellige en onbevangen manier meer te weten komen over zelfbeschadiging, over de mensen die ermee moeten omgaan en vooral ook over wat ze zelf ‘denken’. 

Spel bestellen
De zelfbeschadiging uitbreidingsset van het spel Een steekje los is voor € 15 exclusief verzendkosten bij ons te koop. U kunt het bestellen door te mailen naar stichting@zelfbeschadiging.nl.

Het spel Een steekje los is te bestellen via De Bagagedrager. De uitbreidingsset kan ook los van het bordspel worden gebruikt, bijvoorbeeld als kaartspel, gespreksstarter of als communicatietool bij voorlichtingsbijeenkomsten, psycho-educatie, gespreksgroepen of voor thuisgebruik. 

U kunt de mensen van de LSZ ook vragen om het spel samen met u te spelen. Het spel Een Steekje Los? is mede tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het K.F. Heinfonds en Dela.

Comments are closed.