Lotgenotencontact heeft positieve effecten op gezondheid. Zorgverleners zouden vaker lotgenotencontact moeten aanraden omdat het werkt. Dat concluderen Angeliek Loer en Sarah Hielema in hun onderzoek.
Alle vormen van lotgenotencontact zijn een waardevolle aanvulling op professionele hulp: face-to-face, online en via telecommunicatie. Als mensen regelmatig contact hebben met lotgenoten, hebben zij er meer baat bij dan wanneer het contact incidenteel plaatsvindt.
Visie positieve gezondheid
Angeliek Loer en Sarah Hielema, twee studenten verpleegkunde aan de Hanzehogeschool Groningen, deden onderzoek naar de effecten van lotgenotencontact op de gezondheid. Zij volgden daarbij de visie van Machteld Huber, positieve gezondheid: “Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.”
Lotgenotencontact heeft positief effect op alle aspecten van de visie positieve gezondheid:
- Lichaamsfuncties: daling in bloeddruk en gewicht, motivatie tot meer en beter bewegen
- Mentaal welbevinden: afname van angst, ondervinden van psychologische stabiliteit
- Zingeving: emotionele situaties beter begrijpen en accepteren
- Kwaliteit van leven: afname van depressieve klachten, meer kunnen genieten
- Meedoen: minder eenzaam, meer sociale ondersteuning
- Dagelijks functioneren: beter omgaan met gezondheidsproblemen, afname van stress.
De studenten vonden het meeste resultaat op mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en meedoen.
Kom in contact met lotgenoten
De Stichting Zelfbeschadiging brengt je in contact met lotgenoten via een forum, mailmaatje, telefonische hulplijn en social media. Wij organiseren ook regelmatig informatieavonden en lotgenotenbijeenkomsten. Zodra de coronarichtlijnen groen licht geven, starten zij daar weer snel mee. PGO Support ondersteunt de stichting bij de inbreng van ervaringsdeskundigheid ter verbetering van de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven.
Meer over het onderzoek
Op de site van PGO support lees je meer over het onderzoek of download het onderzoeksverslag via de website van Anneke Helder. Daar kun je ook de video ‘De waarde van lotgenotencontact’ bekijken waarin Anneke Helder de waarde van lotgenotencontact bespreekt. Lees ook het blog ‘Lotgenotencontact is niet suf’ op Medisch Contact.
Recente reacties